top of page

Shabu

Shamira Raphaëla

Regisseur

Jaar:

2022

Speelduur

75'

Status

Gerealiseerd

Team

Camera I Jurgen Lisse, Jefrim Rothuizen, Gregg Telussa, Rogier Timmermans
Montage I Lykle Tuinstra, David Verdurme
Geluid I Eric Leek, Diego van Uden
Sound Design I Regard Ibrahim
Muziek I Michael Varekamp
Scenario I Shamira Raphaëla
Productie I Nienke Korthof, Willem Baptist
Omroep | HUMAN
Co-productie I Maarten Bernearts namens Diplodokus, Barbara Dyck namens Diplodokus

World Sales I Reservoir Docs
Nederlandse distributie I Cinema Delicatessen

Shabu (14) is een lieve, creatieve en street smart jongen uit Rotterdam-Zuid. Nadat hij tijdens een joyride de auto van zijn oma total loss rijdt, is zijn hele familie boos op hem. Hij heeft een zomer de tijd om het goed te maken, voordat zijn oma weer terugkomt van vakantie in Suriname.
Zijn moeder stelt voor dat hij ijslolly’s gaat verkopen om met de opbrengsten de schade te betalen, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Dus bedenkt hij een andere oplossing waarbij hij de aantrekkelijke zaken van de zwoele zomer, zijn muzikale talent én geld verdienen kan combineren. Zou het lukken om zijn familie, maar vooral zijn oma, weer trots te maken?
“Ik ben een kleine jongen uit Peperklip”, omschrijft Shabu zichzelf, waarbij hij verwijst naar het beroemde (en beruchte) gebouw in Rotterdam-Zuid waarin hij opgroeit. Het levendige verhaal en de speelse montage van de film zetten de tegenstellingen van het puberleven extra aan: ongepolijst als het leven rauw is, en een beetje opgepoetst wanneer het moet blinken. Een grappige en ontroerende film over een jongen die groter lijkt dan hij is, en over verantwoordelijkheid nemen voor je daden.

Festivals & Awards

IDFA
Hot Docs

Regisseur:

bottom of page